Quantcast
Channel: Hawks and Doves - Finansblogg » Konsumtion
Viewing all articles
Browse latest Browse all 8

Anar förändringens vindar…

$
0
0

Sega dagar? Kräftgång? Vad är det som händer? Ja, precis som senaste åren en viss avmattning när våren har gasat iväg duktigt. Men därför blir hösten desto mer intressant!

Bankerna har slutat prisa in en ny räntesänkning, inflationssiffrorna rör sig sakta norrut på skalan så jag är böjd att hålla med angående räntelägets utveckling. Vi ser ljusningar på många fronter, framförallt i avsaknaden av diskussion om eventuella problem. Strukturella problem på arbetsmarknaden som biter sig fast, svävande bostadsmarknader, följa John efter pengaflöden i jakt på avkastning osv osv. Det kan innebära två saker; antingen att det är löst, eller snarare vad jag tror att man lyfter blicken å börjar spana mot horisonten. Därav har även långa räntorna gått upp i Europa bl a.

Där blir hösten lite av ett test – mandomsprovet för ekonomins egna bärkraft.

Antingen spottar folk i nävarna och börjar arbeta hårt för att driva upp resultat, bolagen gör investeringar i expansion och/eller utveckling samt att det kanske börjar rekryteras än mer. Detta tillsammans skulle innebära en ökad tillväxt i BNP, en sakta minskande skuldkvot, och förmodligen, ett par år välstånd framåt.

Det andra scenariot är att de vinsthemtagningar vi sett på speciellt den svenska börsen visar på en tro om att vi nu närmar oss toppen (läs: att räntorna bottnat ur). Att vi med mer normaliserade räntor ser en ökad dragning till säkrare papper och tillgångar (vad det nu är sen när man har facit i hand). Det tråkiga med detta skulle innebära att ökningen i (förmodligen) BNP uteblir, rekryteringarna kommer se ut ungefär som idag med sparsamma mängder personal och ett sökande efter resultat på årets sista rad, inte slutraden om 5 eller 10 år. Med andra ord skulle framtiden i form av teknik, processer etc. som skulle kunna vara här om 5 år ligga 15 år bort istället…

Det finns dock stora utmaningar med de båda möjliga utfallen. I det tidigare är den största utmaningen att se hur inflationen ökar, det kan finnas risk för en stark comeback för inflation på konsumentvaror! Så klart förutsatt att folk börjar köpa på sig (unna sig) resor, tv, bilar, lite lyxigare mat, finare presenter till varann osv. Och detta då förutsatt att hjulen i ekonomin börjar snurra snabbare med ökad glädje inför framtiden. Problemet med det är att precis som idag när vi är i likviditetsfällan (där Riksbanken är i stort sett oförmögen att elda på ekonomin med räntesänkningar) så kan det bli omvänt förhållande och en väldigt snabb utveckling på ev. rikets, Europas eller världens finansmarknader. En inflation som sticker iväg motas enkelt av högre räntor: men vad tror ni händer om vi växlar upp räntan till 3%-5%? Vad händer då med konsumtionslånen? Bolånen? Och hur mänga sitter då snabbt i sjön? Vilket innebär att Riksbanken och centralbankerna istället är oförmögna att höja räntan för att kyla ner utvecklingen!

I det senare utfallet skulle en annan kännbar effekt vara att räntehöjningar (alltså ett högre pris/värde på pengar) utan ökning i BNP tillväxt resulterar i en högre skuldkvot, lägre konsumtionsvilja och därmed ökade klyftor i form av att de som har cash är king.

Så man kan enkelt säga att balansgången framåt börjar nu!

Vilka företag, aktier, fonder, fastigheter har haft en befogad uppgång? Vilka saker har bara hängt med upp när ALLT gått upp? Det är svårt att utvärdera fondbolag när alla har haft fin avkastning senaste 5 åren. Det är svårt att veta vilka företeg som gjort rätt val och tagit rätt beslut när alla misstag gått att förlåta med krediter. Det är svårt att veta vilka fastigheter som är värda sitt pris när snittpriset i området är astronomiskt jmf historiskt. Men nånstans längs vägen närmaste åren, oavsett om det kvarstår dålig tillväxt och kortsiktighet eller en ökad framtidstro och starkare tillväxt, så kommer det visa sig.

Den resan börjar eventuellt till hösten, eller kanske redan till sommaren. Världens största stresstest av världens krediter kan börja. Inför senaste finanskrisen hann vi upp i 6,5% på rörliga bolån innan marknaderna ruttnade. Hur långt hinner räntan denna cykel? Och vad blir effekterna?

På återhörande,

H a D

11 juni 2015, Dalarö


Viewing all articles
Browse latest Browse all 8

Latest Images

Trending Articles


Därför skilde sig Hans Fahlén och Kristin Kaspersen


Allan Lindqvist


Benita Gustafsson premieras av SFI


Benjamin Ingrosso om att vara gay


Mellan-tider


De vill rädda motorcrossbanan i Vörå


Underbara sagobilder av Petra Blomqvist


TV4-profilens chockerande skilsmässa


Bygga till befintligt hus med källare


Body Vit sköld lång ärm